16 Eylül 2008 Salı

FAŞİZM VE IRKÇILIK

1919 Yılındanda Nasyonel Sosyalist Alman İşçi Partisi (National Socialist German Workers Party) kuruldu. Bu parti Birinci Dunya savasindan yenilmiş ve onuru kırılmış milliyetçi Almanlar tarafından kurulmuştu. Adolf Hitler 'in bu partiye katılımı ise 1921'de oldu.
Partinin ideolojisi oldukca açıktı: Komünizme, Kapitalizme ve Yahudilere karsi, ırkçı, milliyetçi, emperyalist ve otoriter bir düzen yanlısıydı. 1933 yılında halkın geniş desteğini alan Nazi Partisi, iktidarı ele geçirdi ve Hitler Almanya'nın Başbakanlığına getirildi. Hitler demokrasiye son vererek diktatörlüğünü ilan ettiNaziler şunları söylüyordu:”Almanya için utanç verici olan Versay Antlaşması yırtılıp atılacak, onu imzalayan hainlerden hesap sorulacak, Almanya bu Antlaşma sonucu kaybettiği toprakları ve aşağılanmasının intikamını alacaktı.
Ancak Naziler'in söylediği başka şeylerde vardı: Beyaz ırkın bütün ırklardan üstün olduğunu, Almanların Beyaz ırkın en saf kesimini teşkil ettiğini ve Avrupa'yı ancak Almanların kurtarabileceğini söylüyorlardı.
Alman Faşizminde olan bu aşırı vurgular İtalyan Faşizminde yoktur. İtalyan faşizmi dar kapsamlı bir milliyetçi söylemle sınırlı kalmış ve Devrimci adımlar atmaktansa reformist bir yol izlemeyi tercih etmiştir.

Hiç yorum yok: